Nasyid

Thursday, March 22, 2012

Perang Satu-satunya Cara Menegakkan IslamSetelah dikaji-kaji mengenai cara menegakkan Islam, maka saya dapati, semua cara itu akan mengalami jalan buntu dan kegagalan, apabila musuh menggunakan kekuatan senjata bagi menghadapi kebangkitan Islam.

Contoh mudahnya ialah kesyahidan Hasan Al Banna, musuh menggunakan kekuatan ketenteraannya, menangkap ratusan ahli ikhwan bahkan membunuh Imam Hassan Al Banna bagi melumpuhkan kebangkitan Islam. Tanpa senjata, kebangkitan Islam pun tersekat, kerana tiada perisai yang nak melindunginya.

Contoh lagi, ialah pembunuhan Ustaz Ibrahim Libya oleh thaghut malaysia, dan beberapa orang syuhada lainnya.


Kita bolehlah ambil iktibar dari peritiwa ini bahawa tanpa 'perang' Islam tidak akan menang.


Hanyasanya kemenangan Islam boleh dicapai dengan melaksanakan perang di jalan Allah. Inilah cara menegakkan Islam seperti yang dilakukan oleh Nabi Muhammad.

Nabi ketika mendapat khabar bahawa kekuatan rom bercita-cita mahu menguasai bahagian utara semenanjung arab, yang tanah itu penduduknya merupakan orang kristian, terus Nabi menyeru berangkat berperang. Kerana apa?

Kerana Nabi ingin mengelakkan kemaraan Rom ke Madinah, yang mana kemaraan ini bakal menyekat tersebarnya dakwah Islam, kerana akan diganggu gugat oleh Rom.

Seramai 30 000 orang Islam telah dibawa pergi berperang, hanya tinggal 80 orang sahaja ang tidak berperang, mereka itu samada orang uzur atau orang munafiq.

Pelajaran yang boleh kita ambil dari kisah perang Nabi ini, ialah Nabi terlebih awal bersiap untuk perang ketika mendapat khabar bahawa Rom baru bercita-cita nak menjajah negeri kafir yang berdekatan dengan negeri Islam, demi menjaga kelancaran dakwah.

Jika rom dibiarkan berkuasa, dan jika dibiarkan rom itu meluaskan tanah jajahannya, maka ia kelak akan menjadi penyaing besar islam, dan akan mengganggu gugat kelancaran dakwah Islam. Bayangkan bertapa besarnya kepentingan perang itu sehingga ia lebih diutamakan dari segala hal.

Manakala, kisah Perang Bani Qainuqo', Nabi telah membunuh semua tawanan lelaki yahudi dan menawan kaum wanita dan kanak2. Mengapa Nabi ambil pendekatan cara yang 'keras' ini? Kerana demi menjaga Islam, kerana andai dibiarkan yahudi masih hidup, boleh jadi Islam tidak dapat ditegakkan di madinah.

maka, kita perlu faham akan firman Allah yang bermaksud:

"Perangilah mereka itu sehingga tidak ada fitnah, dan semua agama menjadi milik Allah"

Ada ulama yang menafsirkan fitnah sebagai syirik, dan ada yang menafsirkannya sebagai gangguan terhadap Islam.

Selagimana masih ada gangguan/ sekatan/ ancaman terhadap kelancaran dakwah Islam, maka selagi itulah, kita diperintahkan supaya membunuh orang-orang yang mengganggu/ menyekat/ mengancam dan membahayakan Islam itu.

Bahkan kita diperintahkan supaya memerangi orang kafir sehingga mereka tunduk kepada Islam dengan membayar jizyah atau mereka masuk Islam.

Inilah kesucian perang dalam Islam, yang mana perang ini bertujuan untuk membela kesucian agama dari diganggu gugat oleh musuh.

Tanpa perang, mustahil Islam akan menang.Maka, peranglah cara, manhaj dan jalan untuk menegakkan Islam, cara lain selain perang itu tidak akan berjaya menegakkan Islam tanpa perang.

Mustahil islam akan tegak selagi ia perlu bernaung di bawah orang kafir. Mustahil islam tegak selagi ia dibelenggu oleh orang kafir. Mustahil. Musuh mestilah dihapuskan, barulah kita bebas berdakwah dan mengamalkan ajaran Islam dengan aman, termasuklah melaksanakan syariatnya.

Sekiranya anda bercita-cita menegakkan syariat Allah di muka bumi, maka peranglah caranya bagi mencapai cita-cita itu.

Siapa yang bersekutu dengan orang kafir dalam kerja-kerja mengalahkan Islam, maka dia itu sama hukumnya dengan orang kafir, silakan memerangi orang kafir dan orang yang bersekutu dengan mereka dalam kerja melawan Islam.

Orang Islam yang bersama musyrikin dalam perang melawan islam, dan mrk mati dalam peperangan, merekalah orang pertama yang masuk neraka jahannam. Meskipun mrk Islam, tapi disebabkan keterlibatan mrk dalam perang melawan Islam, mrk telah murtad, dan mereka mestilah dibunuh bersama orang kafir yang mrk jadikan ketua itu.

Kewajipan perang ini sehingga kini hukumnya fardhu ain ke atas bahu kita, bahkan sampai ke hari kiamat. Kewajipan perang tidak dapat dihapuskan oleh sesiapapun setelah ditegaskan oleh Allah dan Rasul akan kewajipannya sampai hari qiamat.

Cara menegakkan Islam ialah melalui peperangan dan pertumpahan darah. Islam tidak akan kekal sampai ke hari ini jika Nabi dan umat Islam tidak berperang. Sampainya Islam kepada diri kita ialah disebabkan 'perang' di jalan Allah.

Untuk menegakkan Islam, tidak dapat tidak, mestilah melalui peperangan bersenjata. Tidak dapat tidak, mestilah melalui pengorbanan harta dan nyawa. Tidak dapat tidak, mestilah dengan kekuatan dan keteguhan hati yang inginkan syurga.
Oleh itu, tumpukan usaha untuk membangunkan 'perang di jalan Allah'. Inilah jalan kita. Inilah cara kita. Dengan ini saja Islam akan tegak.

No comments:

Post a Comment