Nasyid

Thursday, January 5, 2012

Umat Dahagakan Ulama Jujur dan Pemberani

Khutbah Jumaat Di IraqMenurut Sumber, Ulama di atas setelah menyampaikan seruan jihad keatas penjajahan Amerika di Iraq, beliau dibom. Semoga Allah menerima beliau sebagai syahid.


"...Maka apabila diturunkan suatu surat yang jelas maksudnya dan disebutkan di dalamnya (PERINTAH) PERANG, kamu lihat orang-orang yang ada penyakit di dalam hatinya (munafiq) memandang kepadamu seperti pandangan orang yang pengsan kerana takut mati, dan KECELAKAANLAH BAGI MEREKA"(Muhammad:20)


Beginilah sebenanya ulama yang perlu dilahirkan, beginilah sebenarnya ulama yang perlu dibentuk. Kerana musuh Allah sangat takut dengan ulama yang berani menyeru jihad. Ulama seperti inilah yang akan menjadi pemacu kebangkitan Islam. Bukan ulama yang mensekularkan Islam, bukan ulama yang menyelewengkan manusia dari jalan Allah, bukan ulama yang menyembunyikan perintah Allah.

Jihad Fi Sabilillah dibangunkan oleh Rasulullah, ketika Rasulullah telah wafat, maka ulama lah yang bertanggungjawab membangunkan jihad, mengeluarkan fatwa jihad serta memimpin manusia berjihad fisabilillah.

Ulama Salafus Sholeh bukan sekadar mengajar manusia berjihad, memimpin manusia berjihad, malah turut pergi berjihad fisabilillah, bahkan merekalah yang mendorong umat ini berjihad. Merekalah yang membangkitkan semangat kepahlawanan umat ini untuk berjihad fisabilillah.

Sehingga kini masih ada ulama yang jujur, benar dan berani kerana Allah seperti ini. Mereka telah mendapat gelaran asy syahid, dan saki bakinya ditangkap masuk penjara. Sehingga yang tinggal hanyalah ulama suk, yang menyembunyikan apa yang diperintahkan oleh Allah, menyelewengkan manusia dari jalan Allah, dan melemahkan semangat jihad manusia serta menyebelahi thaghut.

Meskipun terjadi hal ini, jihad tetap fardhu ain sehingga akhir zaman, sehingga kita memerangi Dajjal, menurut hadis Rasulullah. Pelajarilah jihad dari peninggalan ulama-ulama jihad, yakni video-video ceramah dan tulisan mereka, kerana mereka telah syahid.


Asy-Syahid Syeikh Abdullah Azzam -Jihad Hukumnya Fadrhu AinInilah yang dikatakan Ulama pewaris Nabi. Mustahil ulama yang mengajak manusia meninggalkan jihad itu dikira sebagai pewaris Nabi sedangkan dia mengajak manusia meninggalkan wasiat Nabi. Ulama yang mengajar manusia meninggalkan jihad bukan ulama pewaris Nabi. Juga ulama yang menyelewengkan manusia dari berperang fisabilillah bukan pewaris Nabi.

No comments:

Post a Comment