Nasyid

Saturday, December 10, 2011

Sedikit Persoalan Mengenai Jihad, Serta Jawapan

Sedikit persoalan dan jawapan Mengenai Jihad

1) Bagaimana saya ingin berjihad sedangkan tidak mendapat izin ibu bapa -dalam jihad fardhu kifayah, izin diperlukan. Dalam jihad fardhu ain, seperti sekarang, izin tak diperlukan. Izin ibu bapa tak diperlukan, bahkan izin suami, izin pemimpin, izin pemiutang juga tak diperlukan. Hadis mengenai perlu minta izin ibubapa itu dalam kondisi jihad fardhu kifayah, zaman nabi hukum jihad fadhu kifayah, tapi sekarang ini jihad hukumnya fardhu ain, maka persoalan ini tak sepatutnya timbul, kerana jihad sekarang ini tak perlu izin sesiapa, jelas perintah Allah memerintahkan kita berperang. Ada juga hadis mengenai sahabat Rasulullah yang memberitahu Rasul bahawa ingin berjihad dan sanggup tinggalkan kedua ibu bapa, maka rasul perkenankan perbuatannya. Izin hanya perlu ketika Islam sudah menang, tapi sekarang ini di merata tempat Islam sedang diperangi, maka jihad fardhu ain, dan tak perlu izin sesiapa untuk berjihad.

2) Bagaimana saya ingin berjihad sedangkan belum menang dalam jihad nafsu –Lawan nafsu tidak akan menang melainkan sesudah ajal menjemput. Menuggu masa nafsu dikalahkan beerti menuggu mati, ini hanyalah alasan untuk mengabaikan jihad. Ada hadis mengatakan bahawa Rasulullah berperang fisabilillah, kemudian pulang untuk berjihad nafsu. Dari segi logik, awal-awal lagi Rasulullah berperang dahulu sehingga menang, apabila Islam sudah menang, barulah berjihad nafsu di rumah. Persoalan ini tak sepatutnya timbul juga, kerana tak sepadan dengan hadis yang dihujahkan. Bahkan Allah berfirman: “Wahai orang-orang beriman, mengapa kamu apabila dikatakan kepadamu berangkatlah berperang fisabilillah, kamu merasa berat? Adakah kamu lebih suka kehidupan dunia dari akhirat, kenikmatan dunia itu kecil jika dibandingkan dengan akhirat. ANDAI KAMU TIDAK BERPERANG FISABILILLAH, NESCAYA DIA MENGAZABMU DENGAN AZAB YANG PEDIH.” Surah At taubah. Maka, wajib melawani nafsu malas/takut berperang, dan wajib berperang fisabilillah. Bukan seperti yang difahami sekarang ini, kononnya andai kita ada sebarang nafsu, maka kewajipan jihad telah gugur sehingga nafsu tiada. Ini salah, dan ini adalah penyelewengan agar umat ini mengabaikan jihad.

3) Semua perkara ialah jihad, jadi mengapa kita perlu berperang fisabilillah? –Ini adalah soalan yang paling tidak masuk akal. Jihad itu maksud sebenarnya ialah berperang fisabilillah. Dakwah ialah dakwah, qiyamullail ialah qiyamullail, infaq ialah infaq, puasa ialah puasa, berlajar ialah berlajar dan jihad ialah jihad. Andai dakwah, qiyamullail, infaq, puasa dan berlajar juga jihad. Maka apa fungsinya disebutkan kitab jihad dalam kamus feqah? Jihad itu maksudnya yang sebenar ialah berperang fisabilillah. Selainnya bukan jihad. Setinggi-tinggi jihad ialah berperang fisabilillah, melakukan jihad yang rendah tidak akan menggugurkan kewajipan jihad yang tinggi. Apa yang kita faham sekarang, andai kita lakukan salah satu dari perkara yang saya sabut tadi, maka kita tidak wajib lagi berperang fisabilillah kerana kita telah berjihad. Jika demikian, mengapa Rasulullah masih berperang fisabilillah sedangkan Nabi telah buat banyak perkara itu? Perang fisabilillah itu wajib, seperti yang disebutkan Allah “Diwajibkan keatasmu berperang” Mengapa Allah kata lain, tapi kita kata lain? Mengapa kita tidak kata sama seperti yang Allah kata??? Untuk mengetahui pengupasan yang lebih detail mengenai makna jihad, sila lihat kitab an nihayah wal khulasoh, karangan Ulama Jihad, Dr Abdullah Azzam. Berlajarlah jihad dari ahlinya, jangan berlajar dari orang yang abai dari jihad. Ulama yang tidak berjihad, andai bercakap tentang jihad, dia hanyalah akan meringankan kewajipan jihad, dia akan kata jihad tidak wajib, dia akan selewengkan makna jihad, dan dia enggan mengupas dengan lebih lanjut mengenai kewajipan jihad kerana dia sendiri tidak berjihad. Dari mulutnya akan keluar fitnah yang akan merosakkan umat ini, maka berlajarlah jihad dari ahlinya

4) Mengapa kita perlu berjihad sedangkan ulama sendiri tidak berjihad? –Ini soalan yang boleh dijawab tapi saya tidak tahu siapa yang akan menerima jawapannya, kerana manusia taksub kepada ulama sehingga sanggup membangkang ayat2 Quran. Ulama andai tidak berjihad, maka mereka sendiri tidak terlepas dari azab yang disediakan bagi orang yang enggan berjihad. Ramai ulama-ulama dahulu berjihad kerana mereka berpegang teguh dengan apa yang termaktub dalam Quran dan mereka berlaku jujur ikhlas terhadap Allah. Ulama dahulunya mereka berjihad fisabilillah sehingga terkorban. Pada zaman ini, semakin sedikit ulama yang berjihad bahkan ada ulama lain yang menasihati ulama berkenaan agar jangan berjihad. Andai kita berpegang teguh dgn Quran dan hadis, kita tidak akan sesat, andai kita berpegang teguh dengan manusia, manusia itu lemah, kita akan sesat. Contohilah ulama2 dahulu yang berjihad, dan contohilah ulama sekarang yang berjihad. Kerana mereka tidak tinggalkan sunnah terbesar Rasulullah,jihad fisabilillah. Kita perlu berjihad kerana itu perintah Allah, seperti mana Rasulullah berjihad kerana perintah Allah, sperti itulah kita berjihad. Buat apa nak ikut orang yang mencampakkan dirinya ke lembah kebinasaan?

5) Benarkah jihad itu wajib fardhu ain sedangkan negara kita belum diserang? –Jihad itu bukan hanya wajib ain andai malaysia diserang, tapi bila umat Islam di mana pun diserang atau ditangkap oleh kuffar, dan mereka tidak mampu menghalau musuh atau mereka malas berjihad, maka jihad itu fardhu ain ke negeri sekitar dan ia berkembang dan berkembang sehingga ke seluruh dunia. Jihad itu kewajipannya berkembang dan berkembang sehinggalah musuh terhalau keluar dan Islam menang, dan orang Islam yang ditawan dibebaskan. Andai Islam masih tidak menang seperti sekarang ini, bahkan sudah ratusan tahun Islam kalah, maka sudah pasti jihad itu fardhu ain. Semua yang masih tidak berjihad maka akan disediakan azab siksa untuknya. Di Palestin, Iraq, Afghanistan, checnya, Somalia, Kasymir, Bosnia, Patani, mindanau.. Islam masih dijajah! Islam masih belum menang dari penjajahan kuffar! Sudah ratusan tahun Islam berada dibawah penjajahan! Maka tidak syak lagi jihad hukumnya fardhu ain.

6) Andai kita berperang fisabilillah, kita akan terbunuh, beerti jihad itu sama saja dengan bunuh diri, bunuh diri haram dalam Islam. Maka haramlah kita berjihad fisabilillah.. –Cubalah kita baca dalam Quran dan hadis-hadis nabi, yang Allah perintahkan ialah berperang fisabilillah. Menang atau syahid itu bukan satu kegagalan dan syahid itu bukan mati. Syahid tidak sama dengan bunuh diri. Sahabat-sahabat Rasulullah berperang mencari syahid, memang syahid itu tujuan mereka berperang fisabilillah! Rasulullah sendiri ingin berperang sehingga terbunuh syahid! Allah dan Rasul menjadikan Syahid sebagai motivasi kepada orang beriman untuk berperang fisabilillah. Bahkan sebab kuatknya Umat Islam pada masa lampau salah satunya ialah tentera-tentera Islam pada masa itu merupakan tentera yang mencintai dan merindui syahid! Andai umat islam takut mati dan enggan berperang, itulah yang membuatkan umat ini terus ditimpa kehinaan seperti yang diceritakan dalam hadis. Maka berperang fisabilillah sekalipun tahu akan terbunuh itu tidak membuatkan kewajipan jihad itu gugur, tambah-tambah bertukar menjadi haram, itu sangat-sangat menyimpang! Ada dua perkara yang kita tunggu dari jihad, samada menang atau terbunuh syahid, bukan hanya inginkan menang dan tak mahu syahid seperti yang kita faham.

7) Buat apa kita nak berjihad sedangkan sekarang ini pun kita sedang berjihad, jihad kita hanyalah jihad dengan cakap-cakap dan makan-makan, para mujahid itu mereka sangat bodoh kerana berjihad dengan senjata, kerana mereka akan terbunuh dan perjuangan mereka tidak kemana, mereka mungkin akan tertangkap dan itu hanya jihad kecil –Kata-kata seperti ini boleh membuatkan orang itu menjadi murtad, atau paling tidak pun munafiq. Kerana jelas-jelas menghina, meremehkan, memperkecilkan apa yang sangat besar dalam Islam. Jika benar jihad dengan senjata hanya kecil dan tidak penting, serta tidak perlu diberikan penekanan, maka silakan hapuskan saja surah alanfal dan at taubah dari Quran! Dan hapuskan saja ratusan lautan dalil2 jihad dari Quran dan Hadis!!!

“Telah dwajibkan keatasmu berperang sedangkan ia bukan perkara yang kamu senangi, boleh jadi apa yang tidak kamu senang itu baik untukmu, boleh jadi apa yang kamu senang itu buruk untukmu, ALLAH MENGETAHUI SEDANGKAN KAMU TIDAK MENGETAHUI” Albaqarah
“Mengapa kamu tidak berperang fisabilillah untuk membela kaum yang lemah dari kalangan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang mereka berdoa kepada Tuhan mereka; Wahai tuhan kami, keluarkanlah kami dari negeri yang penduduknya zhalim dan berilah kepada kami pelindung dan pembantu dari sisiMu”
“Wahai orang-orang beriman, mahukah kamu Aku tunjukkan kamu suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih, yakni kamu beriman kepada Allah dan RasulNya serta berjihad fisabilillah dengan harta dan nyawamu, YANG DEMIKIAN ITULAH YANG TERBAIK UNTUKMU JIKA KAMU MENGETAHUI”
Mengapa manusia tidak memperkatakan sama sepertimana Allah dan Rasul kata? Manusia membaca ayat Allah kemudian menyanggahinya!!!!!! Bahkan membangkang-bangkang ayat Allah!!!!

Perkara yang sangat membuatkan hati saya sangat hancur lagi ialah rakan2 memberitahu bahawa semua ustaz dan ulama mengatakan bahawa dalam Quran itu tidak ada ayat yang menyuruh kita berperang fisabilillah, semua ayat-ayat itu ialah ayat untuk menyuruh kita bersungguh-sungguh dalam amal ibadat, dan perang fisabilillah tetap tidak perlu dilaksanakan.. Subhanallah, ini benar-benar satu kesesatan. Mereka ingin menghazafkan syariat Allah??? Mereka ingin menghapuskan sunnah Rasulullah??? Mereka ini pembela Allah atau pembela thaghut sebenarnya???

No comments:

Post a Comment